fbpx

Lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness -vain 5 minuuttia päivässä riittää

Voit kuunnella artikkelin myös podcast-jaksona tästä >>

Olen viime aikoina puhunut tunne- ja tietoisuustaidoista ja viime artikkelissa Miten tietoisuustaitoharjoittelu tukee tunnetaitoja? kerroin tietoisuustaitojen hyödyistä aivojen toiminnan kautta. 

Pointtina oli se, että tietoisuustaidot eli mindfulness rauhoittaa aivojemme aktiivista mantelitumaketta ja pidentää reaktioaikaa vaikeissa tunnekuohuissa ja näin auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä sekä löytämään kestävämpiä ratkaisuja hankaliin tilanteisiin. 

Kerroin tuossa edellisessä artikkelissa myös ilmaisesta Lapsen ja aikuisen yhteisestä mindfulness-haasteesta, joka käynnistyi 28.6. Haasteeseen ei voi enää ilmoittautua, mutta jos innostuit, voit nyt ilmoittautua Lapsen ja aikuisen yhteiselle mindfulness-verkkokurssille.

Kerron tässä artikkelissa vähän lisää kurssista. Jaan myös pari harjoitusta, joita voitte kokeilla kotona yhdessä lapsen kanssa. 

Voitaisiin vaikka aloittaa yhdellä harjoituksella. Voit tehdä harjoituksen ensin itse ja sitten yhdessä lapsen kanssa. Voit vaikka lukea harjoituksen nyt pariin otteeseen läpi, jotta osaat ohjata harjoituksen lapsellesi. Voit myös ottaa podcast-jakson kuunteluun ja tehdä harjoituksen yhdessä lapsesi kanssa äänitteen avulla. Positiivinen vanhemmuus -podcastin jaksoon 15 Lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness -vain 5 minuuttia päivässä riittää pääset tästä >>

Harjoitus 1: Etsitään värejä

Ota hyvä, ryhdikäs asento. Voit istua tuolilla tai lattialla, miten sinusta itsestäsi parhaimmalta tuntuu. Pidä selkä suorana, mutta rentona. Istutaan hetken aikaa hiljaa ihan liikkumatta. Voit myös sulkea silmäsi jos se tuntuu hyvältä.

Otetaan muutama syvä hengähdys sisään ja ulos.

Nyt voit avata silmäsi, mutta pysy muuten aivan hiiren hiljaa ja pidä hyvä tietoinen asento, jossa olet. 

Voit rauhassa alkaa katsella ympärillesi. Etsi nyt jotakin punaista. Älä sano mitään äläkä tee mitään, vaan tee vain rauhassa se huomio ja kerro itsellesi omassa mielessäsi mitä löysit. Etsi nyt jotakin sinistä ja toimi samalla tavalla kuin äsken… jotakin vihreää… 

Hienoa, nyt voit taas hetkeksi sulkea silmäsi, ottaa muutaman syvän hengähdyksen sisään ja ulos. Voit avata silmäsi.

POHDITTAVAKSI:

Miltä nyt tuntuu? 

Oliko vaikeaa löytää eri värejä? 

Oliko vaikeaa olla hiljaa kun löysit värin? 

Mitä punaista löysit? Mitä sinistä, jne. 

Noniin, siinä oli ensimmäinen harjoitus. Tämä on sellainen harjoitus, josta on aika helppo aloittaa lapsen kanssa. Lapset usein kiinnostuvat harjoituksesta kovasti eikä se tunnu heistä liian “raskaalta”, koska harjoituksessa saa vähän liikkua ja siinä on pientä toimintaa.

Lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness

Tässä välissä voisin kertoa sitten vähän tarkemmin tuosta Lapsen ja aikuisen yhteisestä mindfulness-verkkokurssista.

Lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness -verkkokurssi on kehitetty niin, että olisi mahdollista oppia tunne- ja tietoisuustaitoja hauskalla, innostavalla ja ennen kaikkea helpolla tavalla yhdessä lapsesi kanssa. – Eikä se vie kuin 5 minuuttia päivässä.

Sen tarkoitus on auttaa perheitä pysähtymään ja keskittymään hetkeen sekä unohtamaan sen hetken ajaksi arjen tehtävälistan.

Kuvittelepa seuraavaksi, miltä tuntuisi tällainen elämä:

  • Sinulla sekä lapsellasi on hyvä itsetuntemus ja osaatte sanoittaa omia tunteitanne ja ajatuksiasianne rakentavalla tavalla.
  • Sinulla on hyvä keskusteluyhteys omaan lapseen ja positiivinen tunne siitä, että lapsesi luottaa sinuun ja uskaltaa kertoa sinulle omista tunteistaan
  • Rentous on palannut arkeesi – Osaat ottaa aikaa kiireisestäkin päivästä rauhoittumiselle. Myös lapsesi on löytänyt keinoja rauhoittumiseen
  • Sinulla on Itsevarmuutta kieltäytyä niistä menoista ja velvollisuuksista, jotka eivät tue perheesi hyvinvointia.
  • Osaatte perheenä toimia taidokkaammin stressaavissa tilanteissa – Ei hermoja kiristäviä riitoja puolison tai lasten kanssa

Eli kuuden viikon ajan ohjaan sinulle monipuolisia tietoisuustaitoharjoituksia, joita voit tehdä yhdessä lapsesi tai vaikka koko perheen kanssa. 

Sinun täytyy varata päivässä harjoituksiin vain 5 minuuttia, joten ne on helppo nivoa päivän muihin rutiineihin.

Olen pilkkonut kurssin sinulle helppoihin palasiin: Tehtävät avautuvat sinulle viikottain, jotta pystyt keskittymään täysillä yhden viikon harjoituksiin. Kurssin jälkeen sinulla on käytössäsi 38 erilaista ja innostavaa mindfulness-harjoitusta, joita voit soveltaa arkeesi milloin ja missä vain haluat. 

Harjoitukset jäävät käyttöösi kokonaisen vuoden ajaksi.

Jos yhtään alkoi kiinnostaa, ilmoittaudu mukaan nyt!

Lapsen ja aikuisen yhteinen mindfulness2
https://www.tietoisuustaitoja.fi/lapsen-ja-aikuisen-mindfulness-kurssi-tietoa43746131

Harjoitus 2: Kehon skannaus

Tehdäänpä nyt vielä pieni retki omassa kehossamme. Saat nyt itse päättää, haluatko mennä lattialle selinmakuulle kädet lattialla vartalon vieressä vai haluatko istua ryhdikkäässä, mutta rennossa asennossa tuolilla. 

Pysy ihan paikoillasi ja anna silmiesi sulkeutua, jos se tuntuu hyvältä ja kiinnitä huomiosi koko vartaloosi, kehoosi oman mielesi avulla.

Tunnustele, miltä se tuntuu, älä kuitenkaan sano mitään. 

Samalla kun mainitsen eri kehon osia, kiinnitä huomiosi siihen osaan ja tunnustele, miltä juuri siinä kohdassa tuntuu. Saatat huomata lämpötilan (lämmin, kylmä, kuuma), painavuutta tai keveyttä, pehmeyttä tai kovuutta, liikettä tai jotain muuta. 

Joskus et tunne mitään erityistä. Sekin on ok.

Kiinnitä nyt huomio jalkoihisi, tunnustele, miltä ne tuntuvat. Ehkä huomaat, miltä tuntuu, kun ne koskevat lattiaan tai tuolin jalkatukeen. Tunnustele, huomaatko pehmeyttä tai kovuutta, kylmyyttä tai kuumuutta.

Anna nyt huomiosi kiinnittyä polviisi. Tunnustele, miltä polvesi tuntuvat.

Kiinnitä huomio seuraavaksi reisiisi. Miltä tuntuu, kun kehosi koskettaa tuolia. Onko se kova, pehmeä, lämmin, kylmä, karhea?

Kiinnitä huomio vatsaasi. Ota yksi tietoinen hengähdys. Miltä vatsassa tuntuu, onko nälkä, tunnetko hengityksesi, puristaako, onko kevyt olo.

Kiinnitä huomiosi hartioihisi, käsivarsiisi, käsiisi, sormiisi.

Tunnustele, miltä niskasi tuntuu.

Kiinnitä nyt huomiosi kasvoihisi… leuka, posket, suu, nenä, silmät, otsa. Pää. Tunnetko hiuksesi päässäsi?

Korvat.

Voit nyt ottaa taas muutaman syvän hengähdyksen sisään ja ulos ja sen jälkeen voit avata silmäsi ja vaikka vähän venytellä.

POHDITTAVAKSI:

Missä huomasit kehon tuntemukset parhaiten? 

Mitä tuntemuksia huomasit? 

Yllätyitkö jostakin? 

Tuntuivatko oikea ja vasen puolesi samalta?

Ja taas tosiaan voit tehdä tämän harjoituksen myös yhdessä lapsesi kanssa. Ottakaa myös pieni hetki taas siellä kotona ja jutelkaa näistä teidän tuntemuksistanne. 

Voitte myös vertailla ja huomata, että teidän tuntemukset saattavat olla todella erilaisia. Kaikki tuntemukset ovat kuitenkin ihan yhtä oikein. 

Miten tietoisuustaitojen harjoittaminen hyödyttää sinua ja lastasi? 

Vielä ennen kuin päästän sinut menemään (ja ehkä ilmoittautumaan kurssille), kerron vielä lyhyesti, miten tietoisuustaitojen harjoittaminen hyödyttää sinua ja lastasi? 

Koska sehän on todella tärkeää tietää, eihän tässä muuten olisi mitään järkeä 🙂

Se…

  • Lisää hyvinvointia ja positiivisten tunteiden kokemista
  • Parantaa kykyä rentoutua
  • ​Antaa keinoja toimia taidokkaammin stressaavissa tilanteissa 
  • Parantaa keskittymiskykyä
  • ​Vähentää käyttäytymisen haasteita
  • Kehittää työmuistia ja parantaa toiminnanohjausta
  • ​Vahvistaa itsesäätelykykyä
  • ​Lisää tarkkaavaisuutta
  • ​Parantaa kykyä huolehtia paremmin itsestä ja toisista 
  • ​Edistää toisten kunnioittamista
  • ​Vähentää masennusta, ahdistusta ja negatiivisia tunteita

Aika tärkeitä pointteja ja parasta on se, että se ei tosiaan vaadi kuin sen muutaman minuutin harjoituksen päivässä. 

Toivottavasti nähdään kurssilla!

Haluan vielä jakaa erään ilmaiseen mindfulness-haasteeseen osallistuneen äidin sähköpostin, johon on hyvä lopettaa.

“Kiitos ihanasta haasteesta. Tyttäreni 6 v. oli ihan haltioissaan tästä, joka ilta muistutti, että tänään saadaan äiti taas tehdä uusi harjoitus 😊 Eilen kerroin, että huomenna viides kerta on viimeinen, tyttäreni tuli tosi surulliseksi ja kysyi, että eikö me äiti tehdäkään tätä aina. Tämä oli meille tosi tärkeä yhteinen juttu iltaisin ennen iltasatua. Kiireisenkin arjen keskellä ehtii nipistämään tämän 10 minuuttia.”

Tykkää ja jaa somessa