fbpx

Tutkimuksissa on havaittu, että kaikki 24 luonteenvahvuutta, kuten esim. uteliaisuus, sinnikkyys, ryhmätyö ja luovuus (voit katsoa koko 24 kohdan listan vaikkapa täältä), ovat näkyvissä jo pienillä lapsilla. Kuten meillä aikuisilla, myös lapsilla on oma vahvuusprofiilinsa ja näkyvissä olevat ydinvahvuudet, eli ne vahvuudet, jotka kertovat lapsen parhaat puolet.⁠ Tässä postauksessa kerron, mitä lapset voivat opettaa sinulle uteliaisuudesta.

 

Yksi luonteenvahvuus, joka on vahvasti esillä lapsilla, on uteliaisuus. He myös uskaltavat näyttää sen estottomasti. Pystyin havaitsemaan tämän vahvuuden ensimmäisiä kertoja omalla lapsellani jo ihan muutaman viikon ikäisenä pikkuvauvana, kun hän ei malttanut mennä nukkumaan, vaan oli enemmänkin kiinnostunut siitä, mitä olohuoneessa tapahtuu. Muistan, miten meitä nauratti, kun hän oikein yritti pidentää kaulaansa, jotta näkisi olkani yli, vaikka yritin kovasti peittää näkyvyyttä. 

 

 

Mitä lapset voivat opettaa sinulle uteliaisuudesta?

 

Mitä lapset voivat opettaa sinulle uteliaisuudesta?

 

Jos lapset eivät ymmärrä jotakin tai heitä kiinnostaa joku asia, he kysyvät. He eivät mieti, mitä muut mahtavat heistä ajatella, vaan heille on tärkeintä löytää vastauksia pohdinnoilleen. Jos vastaus ei miellytä, he kysyvät uudestaan eri tavalla. Jos vastaus ei ole tarpeeksi kattava, he kysyvät lisää. Monilla teistä lukijoista onkin varmasti kokemuksia keskusteluista kyselyikäisten lasten kanssa. Nämä kyselyt saattavat tuntua välillä raskailta ja ärsyttäviltäkin, mutta kysyminen on äärimmäisen tärkeää lapsen oppimisen ja maailmankuvan rakentumisen kannalta. 

 

Kuinka monta kertaa olet jättänyt kysymättä jotakin, koska et ole kehdannut? Mitä kaikkea uutta ja ihmeellistä voisit oppia, jos kysyisit aina, kun mieleesi tulee kysymys miettimättä sen enempää. Tai oletko kenties joskus jättänyt kysymättä, koska et ole viitsinyt vaivata? Useimmiten tämä toisen vaivaaminen on vain omassa päässämme. Suurin osa ihmisistä auttaa ja vastailee kysymyksiin oikein mielellään, etenkin jos kyseessä on aihe, joka heitä itseäänkin kiinnostaa tai josta he tietävät paljon.

 

Oletko joskus ihaillut lasten kysyä innostua jostain uudesta asiasta? Miten he saattavat viettää tuntikausia leikkien uudella lelulla tai tutkien sen toimintaa. Miten he innostuvat luontoretkellä, leikkipuistossa, kallioisissa maastoissa, sadesäällä vesilätäköissä… Tämä kaikki kertoo uteliaisuudesta, kiinnostuksesta uusia asioita ja elämyksiä kohtaan. Lapset voivat siis opettaa sinulle paljonkin uteliaisuudesta, kun vain annat heille luvan-

 

Mitä lapset voivat opettaa sinulle uteliaisuudesta?

Uteliaisuus luonteenvahvuutena

 

Uteliaisuus luonteenvahvuutena on tutkimista ja löytämistä, kiinnostusta uusia asioita kohtaan. Utelias henkilö on avoin uusille ideoille, aktiviteeteille, kokemuksille ja mahdollisuuksille oppia uutta ja rakentaa omaa tietoisuuttaan. Utelias ihminen on kiinnostunut siitä, mistä asiat johtuvat tai miksi jotakin tapahtuu.

 

Tutkimusten mukaan uteliaisuus on yksi viidestä luonteenvahvuudesta, jotka liittyvät vahvasti elämän tyytyväisyyteen. Se liittyy myös onnellisuuteen, terveyteen, pitkäikäisyyteen sekä positiivisiin sosiaalisiin suhteisiin. Uteliaisuus onkin usein lähtökohta monille elinikäisille harrastuksille, intohimoille ja kiinnostuksen kohteille.

 

Luonteenvahvuusluokituksessa uteliaisuus kuuluu viisauden hyveeseen. Viisaus kuvaa vahvuuksia, jotka auttavat sinua keräämään ja käyttämään tietoa. Muita viisauden hyveeseen kuuluvia vahvuuksia ovat luovuus, arviointikyky, oppimisen ilo sekä näkökulmanottokyky.

 

Mitä kaikkea voisitkaan oppia, kokea ja saavuttaa, jos päästäisit uteliaisuuden valloilleen? Ota lapsilta mallia ja tee perässä! 

 

Pohdittavaksi

  • Milloin olet viimeksi ottanut selvää jostakin asiasta ihan vain mielenkiinnon vuoksi?
  • Valitsetko ravintolassa aina saman annoksen vai kokeiletko uusia makuja?
  • Oletko alkanut tutkia yhtä asiaa, mutta löytänyt itsesi aivan toisesta paikasta kuin olit alunperin ajatellut?
  • Kyseletkö kaupan myyjiltä asioita tuotteista, joita olet ostamassa?
  • Millaisia asioita kysyt ystäviltäsi kun tapaatte pitkän ajan jälkeen?
  • Oletko joskus alkanut jutella jollekin ihmiselle sen takia, että hän vaikutti mielenkiintoiselta persoonalta? 
  • Miten uteliaisuus näkyy elämäsi eri osa-alueilla (kotona, töissä, lasten kanssa, ystävien kanssa…)?
  • Oletko mielestäsi utelias henkilö?

 

Miten voit hyödyntää uteliaisuutta lastenkasvatuksessa?

  • Lähtekää yhdessä tutkimusretkelle ihan minne vain (metsään, järven rantaan, ojan penkalle, kaupungin keskustaan), anna lapsen toimia matkaoppaana
  • Tehkää ruokamaistiaiset: lähtekää yhdessä kauppaan ja ostakaa uudenlaisia ruoka-aineita, esim. hedelmiä. Maistelkaa ja kuvailkaa aistimuksianne.
  • Etsi lisätietoa jostakin haasteellisesta kasvatustilanteesta, kysele eri ammattilaisilta neuvoja tai vinkkejä (Muista myös minun tarjoama 30 min. konsultaatiopuhelu tai perjantain Whatsapp-päivystys).
  • Etsikää erilaisia lastentapahtumia tai aktiviteetteja lähiseudulla ja lähtekää kokeilemaan perunapainantaa, sup-lautailua tai palstaviljelyä
  • Seuraavan kerran, kun haet lapsesi harrastuksesta tai palaatte kotiin isovanhempien luota, kokeilkaa uutta reittiä. Kulkekaa pikkuteitä moottoritien sijaan ja pysähtykää, jos vastaan tulee mielenkiintoisia paikkoja

 

 

Tykkää ja jaa somessa