fbpx

Ihanaa! Kesäloma alkaa ja pääsen vihdoinkin tekemään sitä, mitä oikeasti haluan! Kuulostaako tutulta? Lupaat itsellesi harrastaa liikuntaa, meditoida, lukea kirjoja, viettää enemmän aikaa lastesi kanssa, tavata ystäviä, matkustella… Kaikki suunnitelmat tuntuvat ihanilta. Miksi siis siirtää kaikkea tätä lomiin, kun voisit nauttia niistä myös arjessa? Mutta miten?

 

Millaisia ovat omat arvosi?

 

Oletko koskaan miettinyt, millaiset arvot ohjaavat toimintaasi? Elätkö elämääsi arvojesi mukaisesti? Ovatko tämän päivän arvosi samoja kuin viisi vuotta sitten?

 

Pysähdy hetkeksi. Valitse seuraavista arvoista ne kolme, jotka koet olevan omia ydinarvojasi. Muista, että arvot ovat sinun omiasi, eikä sinun tarvitse miettiä ketään muuta valitessasi niitä.

 

Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Voit myös ladata arvot itsellesi PDF-muodossa ja tulostaa.

 

Saitko jo valittua kolme? Vaikeaa, eikö olekin. Pyysin sinua valitsemaan kolme arvoa sen takia, että joutuisit ihan oikeasti miettimään, mitkä asiat ovat juuri sinulle ne kaikkein tärkeimmät. Jos joudut tekemään liian paljon kompromisseja arvojesi suhteen, et voi hyvin ja saatat jopa uupua. Omien arvojen mukainen eläminen myös vahvistaa omaa onnellisuutta ja hyvinvointia.

 

Elätkö arvojesi mukaista elämää? Miten arvosi näkyvät omassa elämässäsi?

 

Mieti nyt, mitä nämä arvot tarkoittavat sinulle konkreettisesti. Millaisia tekoja, millaisia tunteita, millaisia ajatuksia? Miten ne näkyvät jokapäiväisessä elämässäsi, vai näkyvätkö? Jos yksi arvoistasi on esimerkiksi hyvät ihmissuhteet, pidätkö tarpeeksi yhteyttä ystäviisi tai perheenjäseniisi? Tai jos arvosi on henkinen hyvinvointi, juoksetko arkena paikasta toiseen ilman hengähdystaukoja stressaten, ehditkö tekemään kaiken “pakollisen”?

 

Sinä päätät, mikä on sinulle tärkeää, millaisiin asioihin kiinnität huomiota ja mitkä jätät vähemmälle huomiolle. Mieti, mihin käytät tällä hetkellä liikaa aikaa? Entä mihin liian vähän? Onko jotain, mitä voisit jättää jopa tekemättä?

 

En kiistä sitä, etteikö lomalla olisi enemmän aikaa ja enemmän energiaa tehdä monenlaisia kiinnostavia asioita, mutta haastan sinut tämän kesän aikana miettimään, miten voisit nauttia omista arvoistasi myös loma-aikojen ulkopuolella. Muista merkitä kalenteriisi tehtäviä, jotka tukevat omia arvojasi. Arvosta itseäsi ja sinulle tärkeitä asioita.

 

Ehkä olet jo löytänyt itsellesi sopivia keinoja. Kerro kommenttiosiossa, mitkä ovat sinun arvojasi ja miten huolehdit siitä, että saat elää arvojesi mukaista elämää.

 

Aurinkoisin terveisin, Sannis

 


Lähde: Rytikangas, I. (2008) Tehokas ajankäyttö -vähemmän stressiä, enemmän tuloksia

 

 

Tykkää ja jaa somessa