fbpx

Positiivisen kasvatuksen saralla on viime aikoina paneuduttu omien luonteenvahvuuksien löytämiseen ja niiden käyttämiseen. Asiasta on myös tehty tutkimusta (mm. Vuorinen, Lausala ja Via Institute on Character). Linkit löytyvät lähdeluettelosta.

 

Omassa työssäni erityisluokanopettajana sekä nepsy-valmentajana olen havainnut, että omien vahvuuksien tunnistaminen ei aina ole helppoa eikä yksinkertaista. Sana vahvuus saattaa myös olla vaikea hahmottaa. Mitä se oikein tarkoittaa? Etenkin lapset sekoittavat sen helposti fyysiseen vahvuuteen, joten vahvuuksista puhuttaessa on tärkeää löytää oikeat sanat, puhua samaa kieltä lapsen kanssa.

 

Olen lähtenyt kartoittamaan lasten vahvuuksia kyselemällä arkipäiväisistä asioista: Millaisia asioita tykkäät tehdä? Missä olet hyvä? Jos kysyisin äidiltäsi, isältäsi tai opettajaltasi, mitä hän vastaisi? Millaisia asioita tehdessä aikasi kuluu nopeasti? Oletko taitava kertomaan vitsejä? Osaatko tehdä maukkaita voileipiä? Oletko nopea juoksemaan?

 

 

Miten löydät omat vahvuutesi?

 

Lapsen kasvatuksessa pidän äärimmäisen tärkeänä, että vanhempi itse tunnistaa omat vahvuutensa ja osaa käyttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Martin Seligman, jota myös positiivisen psykologian isäksi kutsutaan, sekä Christopher Peterson ovat tutkimuksissaan (Peterson & Seligman,Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification, 2004) kehitelleet luonteenvahvuusluokittelun, johon kuuluu kuusi kulttuurista riippumatonta hyvettä, joiden alle on listattu yhteensä 24 luonteenvahvuutta.

 

I viisaus ja tieto, tiedon hankkimiseen ja käyttöön liittyvät kognitiiviset vahvuudet

Luovuus

Uteliaisuus

Arviointikyky

Oppimisen ilo

Näkökulmanottokyky

 

II Rohkeus, emotionaaliset vahvuudet, joita tarvitaan päämäärien saavuttamiseen

Urheus

Sinnikkyys

Rehellisyys

Innokkuus

 

III Inhimillisyys, sosiaaliset kyvyt, joita tarvitaan toisista huolehtimiseen ja ystävystymiseen

Rakkaus

Ystävällisyys

Sosiaalinen älykkyys

 

IV Oikeudenmukaisuus, taidot, joita tarvitaan yhteisössä elämisessä

Ryhmätyötaidot

Reiluus

Johtajuus

 

V kohtuullisuus, kyky vastustaa liioittelua ja ylenpalttisuutta

Anteeksiantavaisuus

Vaatimattomuus

Harkitsevaisuus

Itsesäätely

 

VI Henkisyys, kyky antaa ilmiöille laajempaa merkitystä, transsendenssi

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus

Kiitollisuus

Toiveikkuus

Huumorintaju

Hengellisyys

 

 

 

Jos haluat lähteä tutkimaan omia luonteenvahvuuksiasi, pohdi aluksi, millaiset asiat tuottavat sinulle iloa. Nautitko pitkistä kävelylenkeistä luonnon helmassa? Vietätkö mielelläsi suurimman osan vapaa-ajastasi perheen tai ystävien seurassa? Tykkäätkö tehdä istutuksia puutarhaasi ja odottaa niiden puhkeamista kukkaan? Tykkäätkö tiimityöskentelystä vai toimitko mieluummin itseksesi?

 

Mieti sitten, millaisissa asioissa olet hyvä. Minkälaisia taitoja sinulla on? Mistä muut sinua kehuvat? Osaatko tehdä upeita täytekakkuja? Löydätkö oikeat sanat, kun ystäväsi on surullinen? Oletko nopea oppimaan ja ottamaan uusia ohjelmistoja käyttöön työpaikallasi?

 

Millaisia asioita teit lapsena? Millaisista asioista haaveilit? Mikä oli toiveammattisi?

 

Omien luonteenvahvuuksien kartoitus onnistuu ylläolevien kysymysten avulla. Nautimme usein niiden asioiden tekemisestä, joissa olemme hyviä. Näiden asioiden tekeminen tuntuu meistä helpolta, eikä meidän tarvitse patistaa itseämme niihin. Juuri nämä ovat meidän ydinvahvuuksiamme.

 

Luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja käyttäminen auttaa sinua toimimaan itsellesi luontaisella tavalla ja lisäämään onnistumisen kokemuksia. Pääset helpommin ns. flow-tilaan ja itsetuntosi kasvaa harjoittelun myötä. Vahvuuksien käytössä on myös positiivisia vaikutuksia stressin vähenemiseen ja sitä kautta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntymiseen.

 

Jos haluat perehtyä vielä syvemmin omiin vahvuuksiisi, voit tehdä oman luonteenvahvuuskartoituksesi täällä. Näiltä Via Institute on Character -sivuilta löytyy paljon tutkittua tietoa luonteenvahvuuksista ja niitä päivitetään jatkuvasti. Vaikka Via Character-sivut ovat englanniksi, voit valita vastata kyselyyn myös suomeksi, jolloin saat myös vastaukset suomeksi. Kyselyn lopuksi saat listan kaikista 24:stä luonteenvahvuudestasi omien vahvuuksiesi mukaiseen järjestykseen. Viisi ensimmäistä ovat sinun ydinvahvuuksiasi, joiden käyttäminen on suorassa yhteydessä omaan hyvinvointiisi.

 

 

Miten luonteenvahvuuksia sitten voi harjoittaa?

 

Harjoitustapoja on karkeasti ajatellen kolme.

  1. Voit keskittyä omiin ydinvahvuuksiisi ja vahvistaa niitä,
  2. voit keskittyä niihin vahvuuksiin, joita koet tarvitsevasi tai
  3. voit keskittyä vahvuuksiin, jotka tuntuvat sinusta vaikeilta.

 

Näistä ensimmäinen on todennäköisesti helpoin ja miellyttävin itselle. Kuten jo aiemmin totesin, omien vahvuuksien käyttäminen tuntuu itselle ominaiselta ja se on sisäisesti motivoivaa. On myös todennäköistä, että kun käytät omia ydinvahvuuksiasi, myös muut vahvuudet kehittyvät. Esim. jos yksi ydinvahvuuksistasi on reiluus ja käytät sitä esim. lastesi riitojen selvittelyssä, saattaa olla, että kasvatat samalla myös omaa luovuuttasi kehittäessäsi mahdollisimman reiluja tapoja selvitellä lasten välisiä selkkauksia. Tai jos ydinvahvuuksiisi kuuluu sinnikkyys ja käytät sitä esim. säästämiseen lomamatkaa varten, harjoittelet todennäköisesti myös itsesäätelyä ja arviointikykyä pohtiessasi vaatekaupassa tarvitsetko välttämättä uuden mustan t-paidan juuri nyt.

 

Voit myös miettiä, kussakin tilanteessa erikseen, mitä vahvuutta tarvitset. Jos olet esimerkiksi menossa puhumaan yleisötilaisuuteen, tarvitset todennäköisesti rohkeutta ja innokkuutta. Voit miettiä, miten kutsut näitä vahvuuksia itsessäsi esille. Voit esimerkiksi harjoitella puheen pitämistä lähimmille ystävillesi tai voit miettiä, millaiset asiat innostavat sinua ja yrittää löytää sen saman innostuksen tunteen mennessäsi esiintymään.

 

Voit myös keskittyä omiin kasvunvahvuuksiisi. Kasvunvahvuudet ovat niitä luonteenvahvuuksia, jotka eivät kuulu sinun viiteen ydinvahvuuteesi. Ehkä olet aina ihaillut ihmisiä, jotka ovat luovia tai jotka löytävät elämästään aina kiitollisuuden aiheita. Voit ilmoittautua maalauskurssille tai laulutunneille harjoittaaksesi luovuutta tai voit aloittaa kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen löytääksesi jokapäiväisestä elämästäsi kiitollisuuden aiheita.

 

Itselle vaikeiden tai tarpeellisten vahvuuksien harjoittelemiseen voit siis hyvällä omalla tunnolla hyödyntää jo sinussa valmiiksi olevia vahvuuksia, jolloin harjoittelu on motivoivampaa. Pikkuhiljaa tästä muotoutuu myös myönteinen kehä; uuden oppiminen ja tavoitteiden saavuttaminen lisää myönteisiä tunteita, jotka edelleen kannustavat harjoittelemaan ja oppimaan lisää.

 

 

Tässä pieni vinkki, miten voit hyödyntää omia luonteenvahvuuksiasi uuden asian oppimisessa

 

  1. Käy mielessäsi läpi tai kirjoita ylös 1-3 omaa luonteenvahvuuttasi.
  2. Mieti joku asia, jonka haluaisit oppia (puhumaan englantia sujuvasti, pyytämään palkankorotusta työpaikalla, liikkumaan säännöllisesti…).
  3. Pohdi, miten voit hyödyntää sinulla jo olevia vahvuuksia uuden oppimisessa.
  4. Valitse yksi kasvunvahvuus, jota vielä tarvitsisit.
  5. Keksi 1-3 tapaa, miten voit harjoitella kasvunvahvuuttasi.
  6. Suunnittele, miten toteutat tavoitteesi hyödyntäen omia vahvuuksiasi sekä harjoittelemaasi kasvunvahvuutta.
  7. Mieti, kuka voisi auttaa sinua.

 

voit käyttää samaa kaavaa myös lapsesi kasvatuksessa

  1. Valitse 1-3 omaa luonteenvahvuuttasi.
  2. Mieti joku haastava tilanne kotona (nukkumaanmeno, hampaiden pesu, pukeminen, pelaamisen lopettaminen…).
  3. Pohdi, miten voit hyödyntää omia vahvuuksiasi tilanteen ratkaisemiseksi.
  4. Valitse yksi kasvunvahvuus, jota vielä tarvitsisit.
  5. Keksi 1-3 tapaa, miten voit harjoitella kasvunvahvuuttasi.
  6. Tee suunnitelma, jossa hyödynnät jo valmiita vahvuuksiasi kuin harjoittelemaasi kasvunvahvuutta.

 

Olisi huikeaa nähdä, millaisia vahvuuksia lukijoiden piiristä löytyy. Kommentoi alle, mitkä ovat omia vahvuuksiasi!

 

– Sannis

 


Tutkimuksia:

Vuorinen, Kaisa: http://kaisavuorinen.com/tutkimukseni/

Lausala, Tero: https://madebyfinland.suomalainentyo.fi/2017/08/23/tutkimus-lahes-70-suomalaistyontekijoista-kokee-ettei-heidan-vahvuuksiaan-tunnisteta-riittavan-hyvin/

Via institute on Character: http://www.viacharacter.org/www/Research/Featured-Research

 

Lähteet:

Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.) Positiivisen psykologian voima. PS-kustannus, 2014

Trogen, T. Positiivisen kasvatuksen blogi: https://positiivinenkasvatus.com/2016/07/23/positiivinen-kasvatus-pahkinankuoressa/

 

 

Tykkää ja jaa somessa