fbpx

Voit kuunnella jakson myös podcastina klikkaamalla tästä >>

Tässä blogipostauksessa haluan kertoa sinulle 10 asiaa, jotka paranevat tai kasvavat, kun alat keskittyä omiin luonteenvahvuuksiisi vanhempana. Jos et vielä tiedä, mitä luonteenvahvuudet ovat, voit lukaista tämän blogipostauksen.

Ajattelin ensin kertoa 5 asiaa, mutta kun aloin listata niitä, huomasin, että eihän se riitä mihinkään. Päätin, että kerron 7, sitten 9 ja nyt niitä on 10. Listaa siis voisi jatkaa pidempäänkin, mutta ehkä nämä kymmenen seikkaa vakuuttavat sinut jo siitä, miksi oikeasti kannattaa panostaa omien luonteenvahvuuksien tunnistamiseen ja käyttämiseen.

10 asiaa, jotka voit saavuttaa, kun alat keskittyä omiin luonteenvahvuuksiisi vanhempana

1. Luottamus omiin kykyihisi vanhempana paranee

Nykypäivänä emme voi välttyä ohjeilta, miten olla hyvä vanhempi. Ohjeita tulee sosiaalisesta mediasta, naisten lehdistä, ystäviltä, isovanhemmilta, neuvolasta, iltapäivälehdistä… Se on uuvuttavaa, koska nämä määritelmät tulevat meille ulkoapäin asetettuina. Kun toimit omista luonteenvahvuuksistasi käsin, sinun ei tarvitse lähteä mukaan jokaiseen ohjeeseen ja voit luottaa paremmin omiin kykyihisi vanhempana ja ulkoa tulevien neuvojen taakka vähenee.

2. Itsetuntemuksesi ja itsetuntosi paranevat

Kun opit tunnistamaan omat luonteenvahvuutesi, opit samalla myös itsestäsi, koska luonteenvahvuudet ovat oleellinen osa sinua. Kun toimit vanhempana vahvuuksistasi käsin, sinulla on paremmat mahdollisuudet onnistua ja kun onnistut, itsetuntosi kasvaa.

3. Lapset noudattavat ohjeitasi paremmin(!)

Kun teet muutoksen ja alat toimia omien vahvuuksiesi mukaan, huomaat, että  lapsesi alkavat myös toimia toisella tavalla. He saattavat noudattaa ohjeitasi paremmin, kuunnella tarkemmin tai toimia toisin kuin ennen arkisissa tilanteissa. Tämä perustuu yhteen ratkaisukeskeisyyden perusperiaatteisiin, systeemiteoriaan, jonka mukaan yksi muutos saa aikaa toisia muutoksia.

4. Hyvinvointisi paranee ja onnellisuuden kokemukset lisääntyvät 

Ydinvahvuutesi ovat persoonallisuutesi luonnollisia osia, joiden käyttö on motivoivaa ja energisoivaa. Kun toimit itsellesi luontaisella tavalla, omana itsenäsi, koet itsesi onnellisemmaksi. Tämä näkyy kaikessa toiminnassasi kotona. Olet paremmalla tuulella, pystyt huomioimaan paremmin niin omia kuin lastesikin tarpeita ja pystyt nauttimaan paremmin elämän pienistä hetkistä.

5. Omat parhaat puolesi tulevat esille

Luonteenvahvuudet ovat jo sellaisenaan persoonallisuutesi parhaita puolia, joten niitä käyttämällä toimit itsellesi parhaalla tavalla. Kun samalla kiinnität huomiota myös lastesi, puolisosi tai ystäviesi vahvuuksiin, se tuo entistä enemmän esiin myös omia parhaita puoliasi.

6. Saavutat paremmin ja helpommin tavoitteita

Kun toimit omista luonteenvahvuuksistasi käsin, sinun on helpompi asettaa ja saavuttaa itsellesi ja perheellesi merkityksellisiä tavoitteita sen sijaan, että tavoittelisit joitakin ulkoapäin annettuja päämääriä. Osa luonteenvahvuuksista liittyy luonnostaan tavoitteiden asettamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi toiveikkuus, sinnikkyys ja harkitsevaisuus. Toiveikkuus auttaa sinua näkemään tavoitteen mielessäsi, harkitsevaisuus auttaa sinua suunnittelemaan sitä ja sinnikkyys auttaa sen saavuttamisessa (https://www.viacharacter.org/topics/articles/5-steps-to-reach-any-goal).

7. Toiveikkuus ja positiiviset tulevaisuuden odotukset lisääntyvät

Kun huomaat, että saavutat paremmin ja helpommin tavoitteitasi, myös toiveikkuus ja positiiviset tulevaisuuden osoitukset lisääntyvät. Kun toiveikkuus lisääntyy, myös tavoitteiden saavuttaminen paranee. Tämä siis toimii ikäänkuin myönteisenä kehänä. Tuloksena koet enemmän onnistumisia, positiivisia tunteita ja tulevaisuuden odotukset näyttäytyvät valoisampina.

8. Stressitasosi laskevat ja pystyt kohtaamaan lapsesi tarpeet paremmin

Ydinvahvuutesi ovat persoonallisuutesi parhaita piirteitä, ne ovat todellista sinua. Kun uskallat toimia vahvuuksistasi käsin, toimit itsellesi rehellisesti ja luontaisesti. Tämä laskee stressitasojasi ja samalla pystyt keskittymään siihen, mikä on oikeasti olennaista. Kun omat stessitasosi laskevat, pystyt myös kohtaamaan lapsesi aidommin ja vastaamaan paremmin hänen tarpeisiinsa.

9. Opit hyödyntämään epäonnistumisia oppimiskokemuksina

Kun epäonnistut tai teet virheitä (kuten jokainen vanhempi joskus tekee), voit miettiä niitä vahvuuksien kautta. Mitä vahvuutta olisit tarvinnut enemmän onnistuakseni? Mitä voisit kehittää? Mitä voit tehdä seuraavalla kerralla toisin? Mihin tarvitsisit jonkun muun (vahvuuksien) apua? Kun opit näkemään virheet ja epäonnistumiset korjattavina tai kehitettävinä asioina, pystyt entisestään kehittämään luonteenvahvuuksiasi, oppimaan uutta sekä selviytymään paremmin epäonnistumisen tunteista.

10. Kokonaisvaltainen hyvinvointisi lisääntyy

Omien vahvuuksien käyttämisen on tutkitusti todistettu vaikuttavan kokonasvaltaisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Jos mietit kaikkia edellä olevia asioita ja toimit niiden mukaan, on lähes vääjäämätöntä, että kokonaisvaltainen hyvinvointisi lisääntyy.

Melko kattava lista parannuksia, eikö? Otathan siis luonteenvahvuutesi esiin viimeistään nyt 🙂 

Aurinkoista kesää!

– Sannis

Tykkää ja jaa somessa