fbpx

Näin tunnistat omat ja perheesi vahvuudet – ja opit hyödyntämään niitä jokapäiväisessä arjessa

Voit myös kuunnella jakson podcastina täältä >>

Omassa työssäni sekä erityisluokanopettajana että nepsy-valmentajana olen havainnut, että omien vahvuuksien tunnistaminen ei aina ole helppoa eikä yksinkertaista. 

Se ei ole helppoa meille aikuisille, eikä se ole helppoa lapsillemme. 

Koska elämme yhteiskunnassa, jossa heikkouksia on pitkään korostettu, saattaa olla vaikeaa kääntää ajatuksia ja tunnistaa omia vahvuuksia. Vielä vaikeampaa on sanoa niitä ääneen ilman pelkoa siitä, että muut ajattelevat sen olevan itsekehua (sen negatiivisessa merkityksessä). 

Olemme usein hyviä kertomaan, missä olemme heikkoja, mitä emme osaa tai ihan vain luettelemaan puutteitamme. Olisi kuitenkin todella tärkeää oppia tunnistamaan myös omat vahvuudet ja oppia käyttämään niitä. 

Itsekehu (sen positiivisessa merkityksessä) on kuitenkin todella tärkeä taito oppia, koska se luo pohjan itsetuntemukselle ja itsetunnollemme. 

Jos meidän vanhempien on vaikea käsitellä vahvuuksiamme, miten voisimmekaan opettaa sitä lapsillemme?

Miksi vahvuuksien tunnistaminen on tärkeää?

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on yksi positiivisen psykologian tutkimuskohteista ja ensimmäinen luonteenvahvuustutkimus julkaistiin vuona 2004. Tämän tutkimuksen tuloksena julkaistiin VIA Classification of Character Strengths and Virtues (Peters & Seligman, 2004) eli VIA Luonteenvahvuusluokitus, joka käsittää 24 kulttuurista riippumatonta vahvuutta jaoteltuna kuuden hyveen alle. 

Omien vahvuuksien käyttämisestä on tutkimuksissa havaittu kiistattomia hyötyjä esimerkiksi:

  • Tavoitteiden saavuttamiseen 
  • Onnellisuuden kokemuksiin
  • Itsensä hyväksymiseen
  • Stressin vähenemiseen
  • Sosiaalisiin suhteisiin
  • Akateemisiin saavutuksiin
  • Työhyvinvointiin,
  • jne.

Luonteenvahvuudet ovat siis ihmisen jo olemassa olevia ominaisuuksia, jotka nousevat esiin luonnostaan, tuntuvat aidoilta ja joiden käyttäminen on sisäisesti motivoivaa ja energisoivaa. 

Luonteenvahvuudet ovat merkityksellisiä ihan itsessään, mutta myös koska niiden käyttö lisää tutkitusti hyvinvointia ja onnellisuutta. Niistä on siis paljon hyötyä itsetuntemukseen, itsetuntoon sekä tavoitteiden saavuttamiseen. 

Jokaisella on omat ydinvahvuudet, mutta vain n. 30 % ihmisistä tietää omansa. Jos jokainen ihminen tunnistaisi omat vahvuutensa ja osaisi hyödyntää niitä jokapäiväisessä elämässään, monet asiat olisivat paremmin. 

Siksi yksi omista missioistani onkin auttaa lapsia ja heidän perheitään tunnistamaan ja käyttämään vahvuuksiaan joka päivä. Loppujen lopuksi vahvuuksien tunnistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii sen, että alamme kiinnittää huomiota hyvään sekä ratkaisuihin heikkouksien ja ongelmien sijaan.

En tässä postauksessa mene vielä tämän enempää Via luonteenvahvuusluokitukseen, koska haluan puhua vahvuuksista ensin vähän yleisemmällä tasolla ja saada sinut pohtimaan, mitkä voisivat olla sinun ja perheesi vahvuuksia sekä miten ottaa ne käyttöön jokapäiväisessä arjessa.

Tulen palaamaan VIA Character luonteenvahvuustutkimukseen vielä toisessa blogipostauksessa tarkemmin.

Lue lisää: 10 asiaa, jotka voit saavuttaa, kun alat keskittyä omiin vahvuuksiisi vanhempana

vahvuuksien tunnistaminen

Miten voit tunnistaa omat vahvuutesi?

Jos haluat nyt todella lähteä kartoittamaan omia vahvuuksiasi, ota paperia ja kynä esille ja listaa seuraavien kysymysten alle kaikki mahdolliset asiat, jotka sinulle tulee mieleen ILMAN SENSUURIA JA HÄPEILYÄ!

Haluan kysyä sinulta muutamia kysymyksia, jotka auttavat sinua vahvuuksien kartoituksessa.

  • Millaisia asioita teit mielelläsi, kun olit lapsi? Leikitkö mieluummin yksin vai viihdyitkö paremmin isommissa porukoissa? Mitkä olivat lempi oppiaineitasi koulussa? Keräilitkö kastematoja tieltä sateen jälkeen, etteivät ne jäisi auton alle? Kirjoittelitko runoja tai laulujen sanoja? Tykkäsitkö esiintyä?
  • Mikä oli toiveammattisi lapsena? Mistä haaveilit?
  • Millaiset asiat tuottavat sinulle iloa nyt aikuisena? Tykkäätkö esim. rentoutua hyvän kirjan ääneen, saako ryhmäliikunta sinut hyvälle tuulelle, maalaatko mielelläsi tai tykkäätkö tuunata vanhasta uutta?
  • Millaisia taitoja sulla on esim. opiskeluiden, harrastusten ja kokemusten kautta? Onko sinulla numerot ja excelit hyvin hallussa, osaatko tehdä maukasta ruokaa, oletko hyvä järjestämään juhlia, onko sinussa remontoijan taitoja?
  • Mistä sinua kehutaan? Oletko hyvä leipomaan täytekakkuja, otatko helposti käyttöön uudet ohjelmistot työpaikalla, oletko liikunnallinen ja nopea juoksemaan, oletko diplomaattinen ristiriitojen sovittelija, oletko luotettava ystävä? Listaa kaikki mahdolliset taidot, mitä sinulle ikinä tulee mieleen
  • Mitä tekisit tai teet silloin kun saat ihan itse päättää? Silloin, kun sinun ei tarvitse yhtään miettiä muita ihmisiä tai velvollisuuksia?

Mieti lopuksi, mitä yhteisiä piirteitä löydät vastauksistasi. Pystytkö kirkastamaan vastaustesi pohjalta muutaman selkeän vahvuuden? Oletko esimerkiksi luova? Oletko hyvä pohtimaan asioita eri näkökulmista? Saatko muut ihmiset viihtymään? Oletko taitava organisoimaan?

Kun olet kartoittanut vahvuuksiasi, huomaat että ne asiat jotka ovat sinulle helppoja, joiden tekemisestä nautit ja jotka tuntuvat sinulle luonnollisilta, kertovat sinulle, että toimit ydinvahvuuksistasi käsin. Ja kun toimit ydinvahvuuksiesi kautta, toimit tavalla, joka on sinulle luontaista, se on helppoa ja mukavaa, saat enemmän onnistumisen kokemuksia ja itsetuntosi kasvaa.  Vahvuuksien tunnistaminen on siis sekä hyödyllistä, että mukavaa!

Ihan mahtava positiivinen kierre, eikö olekin!

Miten voit auttaa lastasi tunnistamaan omat vahvuutensa?

Sana vahvuus saattaa olla lapsille vaikea hahmottaa. Etenkin pienemmät lapset sekoittavat sen helposti fyysiseen vahvuuteen, joten vahvuuksista puhuttaessa on tärkeää löytää oikeat sanat ja puhua samaa kieltä lapsen kanssa. 

Sinä vanhempana osaat varmasti nimetä lapsestasi useitakin vahvuuksia. Lapsikin osaa usein kertoa itsestään paljonkin vahvuuksia, kun niitä osataan kysyä. Lapset ovat tässä asiassa usein paljon välittömämpiä kuin me aikuiset eivätkö he koe samalla tavalla häpeää tai noloutta kertoessaan, missä ovat hyviä, kuin me aikuiset. 

Tämä on taito, jota meidän vanhempien olisi tärkeää vaalia. Haluammehan kasvattaa lapsistamme itsevarmoja ja hyvinvoivia aikuisia.

Minä itse olen lähtenyt kartoittamaan lasten vahvuuksia kyselemällä heiltä arkipäiväisistä asioista: Millaisia asioita tykkäät tehdä? Missä olet hyvä? Jos kysyisin äidiltäsi, isältäsi tai opettajaltasi, mitä hän vastaisi? Millaisia asioita tehdessä aikasi kuluu nopeasti? Oletko taitava kertomaan vitsejä? Osaatko tehdä maukkaita voileipiä? Oletko nopea juoksemaan? Mitä teet, kun saat ihan itse päättää?  Mitä teet, kun sinulla on tylsää?

Vanhemman tehtäväksi jää sanoittaa lapsen vastauksia vahvuuksien muotoon. Esim. jos lapsi sanoo, että hän on hyvä kiipeilemään, voit kommentoida, että “ahaa, olet siis rohkea”! Tai jos hän kertoo olevansa taitava vitsinkertoja, voit sanoa “olet huumorintajuinen”. Tai jos hän kertoo, että hän tykkää kovasti halailla ja silitellä koiraansa, voit sanoa, että “sinulla on varmasti suuri sydän ja vahvuutesi on rakkaus”. 

Saat nähdä, miten mahtavia keskusteluja saat aikaan lapsesi kanssa ja tulet huomaamaan, miten se vaikuttaa positiivisesti kaikkeen vuorovaikutukseenne. 

Kun lapsen kanssa puhuu heidän omista hyvistä puolistaan, vahvuuksista, he oppivat tunnistamaan vahvuuksia itsessään paremmin. Samalla he myös oppivat itsestään paljon ja huomaavat, millaiset asiat tekevät heille hyvää. 

He oppivat myös, millaiset asiat ovat heille hankalampia ja yhdessä aikuisen kanssa he voivat miettiä, miten voisivat hyödyntää omia jo olemassa olevia vahvuuksiaan oppiessaan uutta. Myös uutta voi siis opetella jo olemassa olevien vahvuuksien avulla!

TUE LAPSESI VAHVUUKSIA JA TUNNETAITOJA

Miksi vahvuuksien tunnistaminen auttaa perhettäsi arjessa?

Kun tiedätte koko perheenne vahvuudet, voitte miettiä, miten toimia arjessa niin, että jokainen perheenjäsen pystyy toimimaan mahdollisimman paljon omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Kun jokainen perheenjäsen saa toimia vahvuuksistaan käsin mahdollisimman paljon, koko perheen hyvinvointi paranee.

Kun jokapäiväisessä arjessa on otettu huomioon kunkin perheenjäsenen vahvuudet, arjen kuormittavuus vähenee, koska vahvuuksilla toimiminen vaatii huomattavasti vähemmän energiaa.

Voiko osan kotitöistä jakaa vahvuuksiin perustuen? Vastaavatko lasten (ja aikuistenkin) harrastukset heidän vahvuuksiaan? Voitteko viettää viikonloppuisin vahvuuksien päiviä niin, että yksi perheenjäsen vuorollaan saa suunnitella tekemistä, jonka lähtökohtana ovat hänen omat vahvuutensa?  Tämä on myös aivan mahtava tilaisuus tutustua syvemmin jokaiseen perheenjäseneen. Valinnat saattavat jopa yllättää!

Aluksi voi tuntua vaikealta löytää keinoja vahvuuksien hyödyntämiseen arjessa. Tämä vaatii aluksi paljon harjoittelua. Se voi tuntua jopa teennäiseltä. Mutta kun alamme keskittyä vahvuuksiin heikkouksien sijaan, huomaamme pian, että hyvän huomaaminen lisääntyy. PIkkuhiljaa huomiomme keskittyy enemmän ja enemmän asioihin jotka toimivat sen sijaan, että vatvoisimme ongelmia. 

Tunnistatko sinä omat ja perheesi vahvuudet? Kommentoi alle tai jaa postaus somessa ja tagaa minut mukaan @sannisshining. Kuulisin mielelläni lisää sinun perheesi vahvuuksista!

Lähteet:

https://www.viacharacter.org/character-strengths-via

Tykkää ja jaa somessa