fbpx

Arviointikyky on vahvuus, jota kovin mielelläni opettaisin omille lapsilleni. Katsoin juuri dokumenttia siitä, miten isot sosiaalisen median yritykset saavat meidät helposti näkemään maailmaa vain hyvin kapealta alalta. Se, millaisia uutisia klikkaamme, millaisia videoita katsomme ja millaisiin julkaisuihin kommentoimme määrää, miten algoritmit muokkautuvat ja mitä meille seuraavaksi näytetään. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset vieraantuvat toisistaan eivätkä ymmärrä toisiaan. He elävät ikään kuin erilaisissa maailmoissa, joissa on tarjolla erilaista informaatiota. Tämä mahdollistaa myös monenlaisen virheellisen tiedon leviämisen ja yleisen hyväksymisen. 

 

Haluanko minä elää maailmassa, jossa eri ihmisillä on erilaiset “totuudet”? En todellakaan. Enkä todellakaan halua lasteni uskovan ilman kritiikkiä kaikkea, mitä heille tarjotaan. 

 

Arviointikyky auttaa toimimaan haastavissakin tilanteissa

 

Haluan kasvattaa lapsistani harkitsevaisia, kriittisiä ja rohkeita persoonia ja haluan tarjota heille mahdollisimman monipuolista ja ennen kaikkea totuudenmukaista informaatiota, jotta he pystyvät tekemään järkeviä ja loogisia valintoja ja rakentamaan oman maailmankuvansa mahdollisimman vahvalle pohjalle. 

 

Arviointikyky on luonteenvahvuus, joka auttaa tutkimaan asioita niiden kaikilta puolilta ja punnitsemaan erilaisia vaihtoehtoja ja sitä kautta tekemään hyviä ja kestäviä valintoja sekä pysymään paremmin päätöksissä.

 

Se, että ei arvostele (tai tuomitse) ketään ensivaikutelman pohjalta vaatii myötätuntoa, ymmärrystä ja oikeudenmukaisuutta. Se vaatii sen, että haluaa aidosti kohdata toisen ihmisen ilman rajoittavia uskomuksia ja ennakkoluuloja.   

 

Arviontikyky2

 

 

Arviointikyky tekee maailmasta paremman paikan elää

 

Arviointikyky vaatii rohkeutta. Se on sitä, että uskaltaa pysyä omassa kannassaan eikä anna muiden painostaa kääntämään päätään. Se ei kuitenkaan tarkoita järkkymättömyyttä vaan päinvastoin, antaa mahdollisuuden myös olla avoin toisenlaisille argumenteille ja näkökulmille, muuttaa omaa toimintaa tai mielipidettä sekä myöntää myös olevansa väärässä silloin kun näin on.

 

Ne ihmiset, jotka kykenevät näkemään asiat useammasta kuin yhdestä näkökulmasta, toipuvat paremmin muutoksista ja kykenevät muokkaamaan omaa toimintaansa joustavammin haastavissa tilanteissa. He eivät myöskään taivu vastustusta kohdatessaan eivätkä ole alttiita manipuloinnille.

 

Palatakseni dokumenttiin, josta alussa kerroin, arviointikyky on se luonteenvahvuus, joka auttaa torjumaan virheellistä ajattelua ja kitkemään valheellista informaatiota. Se tekee maailmasta paremman ja oikeudenmukaisemman paikan lapsillemme elää ja antaa heille mahdollisuuden elää todellisessa, rehellisessä maailmassa. 

 

Arviointikyky luonteenvahvuutena

 

Arviointikyky kuuluu viisauden hyveeseen Via Character luonteenvahvuusluokituksessa. Viisaus kuvaa vahvuuksia, jotka auttavat keräämään ja käyttämään tietoa. Muut samaan luokkaan kuuluvat luonteenvahvuudet ovat luovuus, uteliaisuus, näkökulmanottokyky ja oppimisen ilo.

 

Pohdittavaksi. Jos vastaat kyllä useampaan seuraavista kysymyksistä, arviointikyky on yksi omista luonteenvahvuuksistasi.

 

 • Punnitsetko asioita monesta eri näkökulmasta?
 • Tykkäätkö vertailla erilaisia tuotteita niiden ominaisuuksien tai hinnan mukaan?
 • Haluatko tutustua ihmisiin kunnolla ennen kuin ennen kuin teet heistä päätelmiä?
 • Osaatko tarkastella kriittisesti omaa toimintaasi?
 • Tykkäätkö suunnitella ja kehittää omaa, perheesi tai työyhteisösi toimintaa?
 • Oletko hyvä tekemään päätöksiä?

 

Miten voit hyödyntää arviointikykyä lastenkasvatuksessa?

 

 • Kaikkiin lapsiin eivät toimi samat kasvatuskeinot. Kokeilemalla löydät omalle lapsellesi parhaat tavat.
 • Jos lapsi kiukuttelee, pohdi, mitä kiukun takaa löytyy? Onko lapsella nälkä tai onko hän väsynyt? Onko hän surullinen? Mietityttääkö häntä joku asia? Onko hän kokenut epäoikeudenmukaisuutta jossakin asiassa?
 • Jos olet eri mieltä jonkun kanssa lapsen kasvatukseen liittyvistä aiheista, kuuntele, kysy ja keskustele hänen kanssaan. Vaikket lähtökohtaisesti olisi samaa mieltä, voit ymmärtää hänen näkökulmaansa ja voit yllättäen löytää uusia tapoja toimia.
 • Jos lapsi tarvitsee paljon apua läksyissä, voit keksiä erilaisia tapoja auttaa häntä ymmärtämään opittava asia. Matematiikkaa voi oppia lego-palikoiden avulla, historiaa katsomalla dokumentteja ja suomen kieltä vaikkapa Aliasta pelaten.
 • Luovuus on näkökulmanottokyvyn hyvä kaveri. Ota luovuusvinkit talteen täältä.
 • Lue, tutki, opiskele ja toimi sen mukaan, mikä on lapsellesi parasta ja minkä olet huomannut toimivan. ÄLÄ ANNA MUIDEN ARVOSTELLA KASVATUSTYYLIÄSI TAI LAPSESI KÄYTTÄYTYMISTÄ. LUOTA SIIHEN, ETTÄ SINÄ TIEDÄT!

 

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista blogiartikkeleista

 

Toiveikkuus apuna lastenkasvatuksessa

Luonteenvahvuutena luovuus

10 asiaa, jotka voit saavuttaa, kun alat keskittyä omiin vahvuuksiisi vanhempana 

 

Blogiartikkelissa on käytetty lähteenä myös:

 https://www.viacharacter.org/character-strengths/judgment-critical-thinking

 

 

Tykkää ja jaa somessa