fbpx

Toiveikkuus on omasta mielestäni yksi tärkeimmistä luonteenvahvuuksista. Kun löydämme toivoa hankalistakin tilanteista, meille jää paljon enemmän vaihtoehtoja käytettäväksemme. Toiveikkaat ihmiset myös keskittyvät asioiden positiivisiin puoliin ja odottavat parasta niin itseltään kuin muiltakin, eivätkä jää vellomaan negatiivisuuden kierteeseen. 

 

Tässä artikkelissa kerron, mitä toiveikkuus on ja miten voit hyödyntää toiveikkuutta lastenkasvatuksessa.

 

Toiveikkuus on myös rohkeutta. Kun uskallat toivoa tulevaisuudelta parasta tai edes parempaa, teet myös väistämättä töitä sen saavuttamiseksi. Toiveikkuus liittyykin vahvasti kasvun asenteeseen, josta olen kertonut enemmän tässä artikkelissa. Se ei ole vain hyvää mieltä ja mukavia ajatuksia vaan se on hyvin vahvasti eteenpäin vievä ja toimintakeskeinen vahvuus, johon sisältyy suunnitelmallisuutta, motivaatiota ja itseluottamusta tavoitteiden saavuttamiseen.

 

 

Mitä lapset voivat opettaa sinulle toiveikkuudesta?

 

Lapset ovat toiveikkuuden mestareita. Sinä vanhempana olet äärimmäisen tärkeässä roolissa lapsesi toiveikkuuden vaalimisessa. Olet varmasti nähnyt useita kertoja lapsesi silmissä sen toivon ja valtavan uskon elämään ja omiin vanhempiinsa. 

Lapset uskovat hyvyyteen ja vanhempiensa turvaan. Kun lapsi satuttaa itsensä, kipu lievittyy vanhemman puhaltaessa kipeään kohtaa. Kun lapsi on surullinen, hänen olonsa paranee, kun vanhempi ottaa syliin ja lohduttaa. Kun lapsi onnistuu, hän juoksee kertomaan siitä vanhemmilleen silmät kirkkaina. 

Onko sinulla ystäviä tai perhettä, joihin tukeutua vaikeina hetkinä? Ja joista ammentaa toivoa, että kaikki järjestyy? 

Pienet lapset uskovat, että heistä voi tulla mitä vaan; ilma-akrobaatteja, preseidenttejä, avaruustutkijoita, huippujalkapalloilijoita… ja tätä uskoa itseen ja omiin kykyihin täytyy vaalia. Tässä blogipostauksessa puhuin kehujen merkityksestä ja se liittyy vahvasti myös toiveikkuuteen.  

 

Toiveikkuus luonteenvahvuutena

 

Toiveikkuus luonteenvahvuutena on luottamusta siihen, että hyviä asioita tapahtuu tulevaisuudessa. Toiveikkaat henkilöt ovat varmoja siitä, että heidän panostuksensa kohti tavoitteita johtavat lopulta onnistumisiin. He näkevät aina asioiden ja tapahtumien valoisat puolet ja uskovat kaiken lopulta järjestyvän. He uskovat myös muiden kykyihin ja valavat uskoa silloin, kun muiden toiveikkuus on vähissä.

Toiveikkuus on luonteenvahvuus, joka on tutkimusten mukaan vahvasti linkittynyt elämäntyytyväisyyteen ja hyvinvointiin. Toiveikkaat ihmiset ovat vähemmän todennäköisesti ahdistuneita tai masentuneita. Ahdistuksen ja masentuneisuuden tunteet eivät myöskään lannista heitä niin helposti. Toiveikkaat ihmiset ovat myös yleensä terveempiä, onnellisempia ja menestyneempiä ja sitä kautta pitkäikäisempiä.

Luonteenvahvuusluokituksessa toiveikkuus kuuluu henkisyyden hyveeseen. Henkisyys kuvaa vahvuuksia, jotka auttavat löytämään merkityksellisyyttä. Muita henkisyyden hyveeseen kuuluvia luonteenvahvuuksia ovat kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, kiitollisuus, huumori ja hengellisyys.

 

Toiveikkuus apuna lastenkasvatuksessa

 

Pohdittavaksi

  • Muistele jotakin vaikeaa tilannetta, joka kuitenkin kääntyi hyväksi. Mitä silloin tapahtui? Mitä sinä teit? Miten huomasit, että tilanne olikin muuttunut? Mitä voit oppia tästä jatkoa ajatellen?
  • Millaisia ajatuksia sinulla on, kun heräät aamulla? Odotatko, mitä hienoa uusi päivä voi tuoda tullessaan?
  • Tunnetko ihmisiä, jotka ovat selvinneet kiperistä tilanteista, koska he ovat jaksaneet uskoa parempaan tulevaisuuteen. Mitä voisit oppia heiltä?
  • Miten toimit eri tavalla, jos uskot tulevaisuuteen tai et usko?
  • Onko sinulla korkeat odotukset muista ihmisistä ja asioista?
  • Miten toimit, kun kohtaat epäonnistumisia? Lannistutko vai uskotko, että kaikki järjestyy?
  • Pidetäänkö sinua kannustavana tyyppinä?

 

Miten voit hyödyntää toiveikkuutta lastenkasvatuksessa?

  • Auta lasta näkemään asioiden valoisat puolet. Kun lapsi epäonnistuu, kohdista hänen ajatuksensa siihen, mitä hän voi epäonnistumisistaan oppia tai siihen, mitä kaikkea hyvää hänellä kuitenkin on.
  • Kiinnitä lapsen huomio omiin vahvuuksiinsa heikkouksien sijaan. Korosta hänen hyviä ominaisuuksiaan ja sitä, mitä kaikkea on tehnyt saavutustensa eteen. 
  • Puhu tulevaisuudesta toiveikkaasti. Haaveilkaa, suunnitelkaa ja toteuttakaa yhdessä vaikkapa unelmien päivä.
  • Keksikää yhteinen harrastus tai tavoite, joka vaatii harjoittelua. Tällainen voi olla vaikkapa jongleeraus, pallon pompottaminen, maalaaminen, keskittymisharjoitukset, Tik Tokin tanssi tai mikä vain. Kannustakaa toisianne kehittymään entistä paremmiksi
  • Kehu ja kannusta pienistäkin edistysaskelista.
  • Tehkää tämä harjoitus, kun kohtaatte epäonnistumisia. 
  • Pohdi, miten voit hyödyntää omia vahvuuksiasi lapsen kasvatuksessa. Yritä etsiä niin monta keinoa kuin vain keksit.
  • Mieti joku haastava tilanne kotona (nukkumaanmeno, hampaiden pesu, pukeminen, pelaamisen lopettaminen…) Keksi vähintään kolme ratkaisukeinoa tilanteen helpottamiseksi. Anna mielesi kehitellä ajatuksia luovasti ilman sensuuria. Kokeile yhtä ratkaisukeinoa jo heti tänään. Jatka harjoittelua vähintään viikon ajan.

 

Lähteet:

https://www.viacharacter.org/character-strengths/hope

Uusitalo-Malmivaara, Vuorinen:  Huomaa hyvä! -toimintakortit, PS-kustannus

Tykkää ja jaa somessa