fbpx

Äänitin juuri mielikuvaharjoituksia uunituoreeseen lapsen ja aikuisen mindfulness-kurssiin. Yksi äänityksistä koski turvapaikkaa. Turvapaikka on paikka, jossa sinun ei tarvitse huolehtia, jossa sinun on hyvä olla,  jossa koet olevasi turvassa.

 

Pohdin, että me jokainen tarvitsemme oman turvapaikan, jonne käpertyä suojaan silloin, kun siltä tuntuu. Meidän on myös tärkeää opettaa lapsillemme, miten omaan turvapaikkaan pääsee. 

 

Turvapaikka voi olla joku oikea paikka, joku, jossa olet joskus käynyt tai jossa käyt useastikin. Se voi myös olla joku paikka, josta olet nähnyt kuvan jossakin lehdessä tai televisiossa. Turvapaikka voi olla myös oman mielikuvituksen kehittelemä paikka.

 

Tärkeintä on se, että sinne pystyy matkustamaan täysin oman mielikuvituksen varassa, vain sulkemalla silmänsä. 

 

Turvapaikka löytyy luonnosta

 

Monien turvapaikat löytyvät jostakin luonnosta. En yhtään ihmettele tätä, sillä luonnolla on stressiä tasaava vaikutus. Luonnossa on myös uskomatonta kauneutta, joka pysäyttää ja hidastaa sykettä. Kun keho rentoutuu, mieli kokee olevansa turvassa.

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus on yksi 24:sta luonteenvahvuudesta Via Character -luonteenvahvuusluokituksessa. Olen ottanut tavoitteekseni avata kaikkia näitä vahvuuksia blogissani ja antaa vinkkejä, miten niitä on mahdollista hyödyntää lapsen kasvatuksessa. Muista vahvuuksista voit lukea vaikkapa seuraavista blogiartikkeleista:

 

Kun lastesi arviointikyky kasvaa, maailmasta tulee parempi paikka elää

Onko lapsellasi heikko itsetunto oppijana?

Toiveikkuus apuna lastenkasvatuksessa

 

Luonto tarjoaa näin syksyllä kauneuttaan sen kaikissa väreissä ja vielä on aikaa lähteä luontoon Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot -kirjassa esittelemälle kauneuskävelylle. Ota siis lapsesi mukaan ja lähde luontoon tutkimusmatkalle. Varaa tarpeeksi aikaa kävelylle, vähintään puoli tuntia. Älkää tehkö suunnitelmia, vaan antakaa kauneuden viedä mukanaan. 

 

Vaikka sinusta tuntuisi, että lapsesi ei tällaisesta innostu, kokeile silti. Voit yllättyä iloisesti! Lapsilla on uskomaton huomiokyky ja runsaasti silmää kauneudelle, kun heille tarjotaan siihen mahdollisuus. 

 

Kulkekaa ympäriinsä tutkien ja ihastellen. Etsikää ja löytäkää kauniita lehtiä, kiviä, kuvioita, eläimiä, puita, maisemia, kasveja, paikkoja… Pysähtykää aina, kun siltä tuntuu. Tehkää huomioita, painakaa kauniita asioita mieleenne, ottakaa valokuvia, tehkää muistiinpanoja…

 

 

Mitä hyötyä kauneuskävelystä luonnossa ja turvapaikan löytämisestä on sinulle ja lapsellesi?

 

Hyvän mielen taidot kirjassa kauneuden vaaliminen eli luonteenvahvuutena kauneuden ja erinomaisuuden arvostus kuuluu läsnäolotaitoihin. Läsnäolotaidot ovat kykyä pysähtyä ja olla läsnä tässä hetkessä.

 

Kauneuden vaaliminen tuo elämään lisää mielihyvää ja iloa ja kun huomioi kauneuden, on helpompi päästä kiinni tähän hetkeen. On helpompi olla tässä tässä ja nyt. 

 

Monet lapset, etenkin ne, joilla on neuropsykiatrisia oireyhtymiä, kuten adhd, add, touretten syndrooma, autisminkirjoa, elävät joka päivä valtavassa kuormitustilassa. Kauneuden arvostus on erinomainen keino pysähtyä ja rentoutua, antaa hermostolle lepoa. 

 

Kun keho saa tarpeeksi harjoitusta rentouden tunteesta, on helpompi palata siihen tunteeseen myös mielikuvissa. On helpompi palata omaan turvapaikkaan. 

 

Kauneuden arvostus ja luontokävelyt ovat siis ikään kuin luonnon omaa mindfulnessia. 

 

Kauneudella on myös mieltä liikuttava voima ja sen avulla voi olla mahdollista päästä käsiksi hyvinkin syviin tuntemuksiin ja luoda merkityksellisiä vuorovaikutushetkiä lapsen kanssa. Luonto avaa aikuisen ja lapsen väliselle keskustelulle monia ovia, jotka ehkä muuten pysyisivät kiinni. 

 

Myös keskittyminen parantuu, kun keho, aivot ja hermosto saavat hengähdyshetkiä. Otathan siis kauneuskävelyt luonnossa mukaan viikottaisiin rutiineihinne!

 

Luonnossa liikkumalla löytää paikkoja, joissa voi tuntea olonsa levolliseksi, joissa voi kokea rauhaa ja rentoutta, joissa voi kokea olonsa turvalliseksi. Nämä paikat ovat turvapaikkoja, joihin voi palata uudestaan ja uudestaan mielikuvien avulla. 

 

Kertauksena vielä. Luontokävelyt yhdessä lapsesi kanssa:

  • auttavat löytämään oman turvapaikan, johon käpertyä silloin, kun sitä tarvitsee,
  • tasaavat stressiä,
  • kasvattavat niin aikuisen kuin lapsenkin huomiointikykyä
  • ruokkivat kauneuden arvostusta, joka puolestaan lisää mielihyvää ja iloa
  • parantavat läsnäolotaitoja, 
  • antavat tilaa merkitykellisille vuorovaikutustilanteille,
  • kehittävät tunnetaitoja
  • parantavat keskittymiskykyä ja
  • antavat keholle, aivoille ja hermostolle elintärkeitä lepohetkiä

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus luonteenvahvuutena

 

Ne ihmiset, joiden vahvuuksiin kuuluu kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, huomaavat ja arvostavat kauneutta, huippuosaamista ja ammattitaitoa kaikilla elämän osa-alueilla, luonnosta taiteeseen, matematiikkaan, tieteeseen ja arjen kokemuksiin.

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen voi jakaa kolmeen osaan: fyysinen kauneuden, huippuosaamisen sekä moraalisen kauneuden arvostukseen. 

 

Luonteenvahvuusluokituksessa kauneuden ja erinomaisuuden arvostus kuuluu henkisyyden hyveeseen. Henkisyys kuvaa vahvuuksia, jotka auttavat löytämään merkityksellisyyttä. Muita henkisyyden hyveeseen kuuluvia luonteenvahvuuksia ovat toiveikkuus, kiitollisuus, huumori ja hengellisyys.

 

Pohdittavaksi:

  • Näetkö sinä usein kauneutta ympärilläsi?
  • Miten voisit lisätä elämääsi kauneutta?
  • Mikä mielestäsi on kaunista?
  • Mikä lapsessasi on kaunista?
  • Mikä lapsessasi on erinomaista?

 

MIten hyödyntää kauneuden ja erinomaisuuden arvostusta lapsen kasvatuksessa?

  • Rakentakaa luonnonmateriaaleista maataideteoksia.
  • Käykää luontokävelyllä.
  • Värittäkää kauniita värityskuvia.
  • Käykää taidenäyttelyssä.
  • Käykää taidenäyttelyiden virtuaalikierroksilla.
  • Lukekaa satukirjoja, joissa on kauniita kuvia.
  • Tehkää ruoanlaitosta tai leipomisesta taidetta. Tehkää kauniita, värikkäitä pizzoja tai koristelkaa pipareita.

 

Tykkää ja jaa somessa